2007. február 5., hétfő

A múlt

Az Erdélyben nevelkedett, szocializálódott, solyómkodott, pionyírkodott és utécsistáskodott embereknek ajánlom a következő linket: La trecut.

A blogon sok-sok ember jegyzi emlékeit a közös múltból. Mert a fogyasztói társadalomtól megkímélt kommunizmus áldása az volt, hogy ugyanazokat az eszközöket volt kénytelen használni mindenki. Egyféle szappan, egyféle sampon, egyféle íróeszközök, iskolai ragasztó, rágógumi, nápolyi szelet - vagyis bobszelet - volt kapható az üzletbe. Nyilván a szerencsésebbeknek a külföldi rokonság küldte az utánpótlást, vagy a háromévenként esedékes külföldi utazáson tankolt fel készletekkel az ember.

Alapjában véve azonban egyforma termékek határozták meg gyermekkorunkat. Erre visszaemlékezni pedig olyan jó!!!

Ez volt például az Alimentaraban, vagyis az ábécében használatos kosár, vasból észül és műanyagot tekertek a vas keret köré. Ezek a kosarak mindig szutykosak voltak, de ha a hosszú sorban az ember megkaparintott egy ilyet, az már azt jelentette, hogy a sor hamarosan véget ér. A képen egy korabeli Coca-Cola üveg társaságában.


Ilyen Donald Kacsája mindenkinek volt, a kacsa kezén még tengerész tetko is volt. Nekünk a végén már csak a feje maradt meg.



A tejet nehéz üvegekben lehetettt megvásárolni, alumínium kupak volt a tetején.

Nincsenek megjegyzések: