2007. január 15., hétfő

A technológiai falu

Karácsony első napján mentünk haza Kolozsvárra. Mivel elkészült az autópálya Debrecenig, úgy döntöttünk, ott megyünk hazafelé és teljesen elfelejtjük a 4-es főutat. Majd a határt Létavértesnél szeltük át, aztán meg szilágyság falvai között döcögtünk a nem túl jó utakon.

Egyszer csak, mikor 40 km/h sebességgel száguldunk a folt-hátán-folt utakon, átmegyünk Port falun. Vagyis Port falun, a t betű alatt van egy kis vesszőcske, ami a román nyelvben c betűnek olvasandó, tehát ez fonetikusan a porc falu volt - porccsont vagy hasonló. A falu után viszont már meg kellett állni, mert Ip falucska következett. A település lakosainak több mint 20 százaléka magyar, mert ki volt téve a névtábla magyarul is: Ipp, de így két P betűvel már egyetlen technológiai buzi számára sem érdekes.

És, hogy bebizonyítsam amit mondok az nem a képzeletem szüleménye, itt egy fotó a falu névtáblájáról:


A technológiai tábla.


És a nemzetiségi tábla.


És itt a Wikipédia rövid bejegyzése a faluról.

Nem is tudtam, hogy milyen darázsfészekbe nyúltam bele, a Wikipédia szerint ugyanis 1940. szeptember 9-én a bevonuló magyar honvédek közé román ellenállók kézigránátot dobtak, négy katona meghalt. Megtorlásként a magyar katonaság végigpuszította a falut, melynek román adatok szerint 155 halálos áldozata volt.

Errefel "Szilágy megyében szept. 14-e az ippi és az ördögkúti megemlékezések napja. Ilyenkor szokás szidni a megátalkodott hortysta-fasiszta magyarokat". De amint kiderült IppArt néven egy művészeti rendezvény színhelye is a falu... Hogy miket tud ez az internet...

Nincsenek megjegyzések: