2006. június 16., péntek

Digitális fotó nem fotó?

Még hétfőn történt, de nem volt rá időm megírni: keredit nővérkém jött hozzánk látogatóba a kis Ákossal. Rendes állampolgárokhoz mérten úgy döntöttünk, hogy BKV bérletet vásárolunk, nem vállaljuk a blattolás izgalmait. Mivel a kéthetes bérlethez bérletigazolvány és ahhoz fotó is kell, gyorsan az otthoni nyomtatóval kinyomtattunk egy megfelelő fotót, fotópapírra, ahogy kell, kivágtuk és a Blaha Lujza téri bérletpénztárhoz mentünk. Mondom, hogy mit szeretnék, nyújtom a képet, a pénzt, a cég címét, ahová a számlát kérem. A néni visszatolja a képet, azzal, hogy ez nem jó kép, menjünk csináljunk a fényképautomatánál. Döbbentem ránézek, hogy miért ne lenne jó kép, fotópapírra nyomtattuk, ugyanolyan minőségű, mintha az automatából jött volna ki, ez bizony fotó, ami igazolványhoz, főleg egy bérletigazolványhoz jó kell hogy legyen. A nő, nem nem ez nem jó, és mintha százalékot kapna a fotóautomatánál elkészült fényképek után, újból oda irányít. Mondom ne vicceljem már, ez jó fotó, csinálja már meg. Erre semmi változás... A hátam mögött türelmetlenül várakozók iránti tiszteletből, visszakértem a pénzt, fotót és címet, és rettenetesen idegesen odébbálltunk.

Már csak elvből sem voltam hajlandó az automatában nem-tudom-hány-száz forintot betenni, hogy képet készítsen. Hiszen ott volt a kezemben a kész fotó, amit lehet drágábban állítottunk elő: hiszen elpocsékoltunk egy teljes fotópapír ívet, ment rá tinta, használtuk a számítógépet, a nyomtatót, fogyott az áram. Az Astoria felé indultunk el, hogy másik bérletpénztárban csak-csak elfogadják, de hirtelen eszembe jutott, hogy a közeli Akácfa utcába a BVK-nak van egy flancos irodája, kell legyen ott pénztár is. És valóban volt. Ott meg gond nélkül ideadták a bérletigazolványt, bérletet, műanyag tokot, mindent.

Ezek után panaszlevél ment a BVK-hoz, hogy akkor most mi van, az otthon kinyomtatott fotó nem fotó? A válaszlevélben egy hónapon belüli kivizsgálást igértek :-), nem kapkodják el az biztos!!

Nincsenek megjegyzések: